25 December - Juldagen

På förmiddagen åkte Peter och pojkarna hem till Lycksele. Vi ville utnyttja det vackra vädret så vi körde ut till Tavlefjärden för att åka skridskor. Isen var osannolikt svart och blank. Det såg minst sagt livsfarligt ut men den var faktiskt 15-20 cm tjock och enligt farfar Georg så höll den för ett helt tågset.

Här fotar jag min egen spegelbild i isen:

image202

Jag och Mikael åkte skridskor och resten av gänget sparkade.

image203

24 December - Julafton

Trots mindre angenämt julväder var stämningen på topp. Vi prioriterade en skridskotur på skolans isbana innan själva julstressen satte fart. Alla åkte skridskor utom Mikael och morfar/farfar Jan. Mormor/farmor Gunilla hade inte stått på ett par skridskor på ca 20 år och definitivt inte på en par "rundslipade" hockeyrör. Mikael lät mycket bekymrad och tyckte att hon skulle avrunda försöket eftersom han inte ville spendera aftonen på akutmottagningen med en mormor med collumfraktur. Hon såg omåttligt förtjust ut och gav inte upp förrän hennes fötter och knän sa att hon skulle ge sig.

       

Efter fika och Kalle Anka kom jultomten från Nordpolen på besök. Han klagade bittert på dåligt glid p g a miljöpåverkan och såg allmänt trött ut med dimmig blick. Barnen hjälpte honom med att bära fram julklappar och eftersom åtminstone två av dem kan läsa hyfsat så tog de först fram de paket som hade deras namn på. Vilmer fick en hel hög klappar och sa att det var den bästa julen någonsin! Temat på klapparna var, inte speciellt förvånande, rymd. Han fick en X-vinge och en robot i Star Wars LEGO, en discokula, LEGO-PC-spel, rymdpussel, kläder, lekhjälm, Batman-dräkt och Bobba Fetts rymdskepp. 

  

Lovisa var inte alls rädd för den snälla tomten. Även hon fick en hel hög klappar. Hon fick en resesäng, en blomlampa, en nattlampa, en taklampa, kläder, tvillingdockor, Duplolego, ett leksakståg, blöjbadbyxor och en groda. Här ses hon fröjdas av ett urval:

 

Tack snälla tomten (samt hans sponsorer) för våra barns fina julklappar!

23 December - Dan före Dopparedan

image191

Förskolan Linnean i solnedgång 19 december (redan kl 14.30)

Jag önskar att bilden är fotad idag men tyvärr har vi inte ens så lite snö som på bilden. Det är total barmark. Trist.
Två av fyra barn i huset har lätt feber. Det märks inte på aktivitetsnivån - för här har det varit full rulle från morgon till kväll. Vilmer och Lovisas kusiner Filip och Elias (+pappa Peter förstås) kom hit imorse. Mormor och Morfar anlände igår eftermiddag. När barnen busat sig less i hobbyrummet, och det tog ganska lång tid,  insåg vi att nu är det bäst att vi får ut dem i friska luften. Vi gick till isbanan och åkte skridskor en stund. Vilmer började i total disharmoni där allt var fel men slutade med flaggan i topp. Han var jätteduktig och höll balansen mycket bra. Roligast att se var att hans tålamod med att öva verkar ha förbättrats i år. Tyvärr glömdes kameran hemma vid tillfället.

   

Kung Vilmer är som sagt något förkyld men "lilla Gumman" mår bra och nu har vi fått förklaringen till att hon varit lite mer kinkig och sovit dåligt senaste tiden. Hon har fått sin tredje tand! Hon äter bra nu och är på toppenhumör. Idag lärde hon sig att klappa händerna och fortsatte öva med det hela dagen, särskilt till musik samtidigt som hon vaggar på huvudet :) Sömnen är tyvärr dålig men det blir ingen ny sovakur under helgerna eftersom vi antingen har gäster eller kommer att vara gäster själva. Jag får väl ta tag i det där i januari.

Ikväll har vi vuxna haft och har fortfarande en riktig uppesittarkväll. Inga rim har producerats men en hel del djupa diskussioner om allt ifrån kristendomen till gamla jobbarminnen. Angående kristendomen. Jag är ju visserligen konfirmerad men visst är det otroligt att det går snabbare att hitta 10 guds bud samt julevangeliet via Googlande på nätet än att sitta och fundera ut var i bibeln det kan tänkas stå...

För att kompensera julevangeliet så bifogar jag
en bild på min bror samt en flaska Lapin Kulta.


16 December - 3:e advent

Morgonen började med att vi skjutsade mormor till bussationen.Vi fick tre roliga dagar tillsammans med allt ifrån julförberedelser, hårfix, syjobb, promenader och intressanta samtal och fikastunder. Mamma, tack så hemskt mycket  för all kvalificerad hjälp!! (jag räknar då även in hårslingningen vars nervösa äventyr till slut avlöpte med ett gott resultat)

Medan mamma satt på bussen på väg hem beslutade vi oss för att åka ut till Tavlefjärden för att åka skridskor. Solen sken fantastiskt härligt och det var perfekta 5 kallgrader. Förra året åkte jag aldrig skridskor eftersom jag var höggravid då isen var som bäst. Det kändes därför extra roligt att knyta på sig skrillorna och glida ut på den svarta tjocka isen. Lovisa hängde med i barnvagnen och gnällde bara då jag stannade för att fota någonting. 

image183

Mikael och Vilmer åkte också skridskor och Vilmer var så duktig trots att det var länge sedan sist. Han håller nu balansen bra och stapplar fram på skenorna även om han inte direkt tar några skär. När han ramlar så är han snabbt uppe på benen igen helt för egen maskin. Orken tog dock snabbt slut och han fick åka på Farfars spark. Jätteroligt att även Farmor ville vara med oss på isen! Vi drog iväg och det är fantastiskt vad snabbt man tar sig långa sträckor. Vi mötte många andra söndagsåkare på vanliga skridskor, långfärdsskridskor eller spark dragen av hund. Nästa gång måste vi ha med oss fika!!

image184



14 December - Vinterpromenad

Idag har vi försökt göra en massa nytta inför julen. Solen sken dock så härligt mitt på dagen så vi gick ut på en promenad. Vilmer ville gärna göra ett lekparksbesök och givetvis hann vi med det.

Lovisa har verkligen kommit över sin mormor-skräck nu. Det var ju tur! :)

image182

13 December - Lucia

Lucia! Mysig morgon som började med att jag och Lovisa lussade för Mikael och Vilmer med sång och lussekatt på sängkanten. I köket stod helt plötsligt julgranen i all sin prakt och Vilmer blev faktiskt stum i några sekunder. På eftermiddagen var det luciafirande på dagis. Jättehärligt att se kaoset och det stora allvaret som alltid infinner sig. Vissa barn sjöng och gjorde rörelser, vissa låg på golvet, vissa gick till sina mammor och pappor och vissa gömde sig under pepparkakshatten. Vilmer chockade oss i år med att delta i arrengemanget. Han sjöng, log och gjorde alla rörelser som hörde till. Wow!



Efter dagisfirandet hämtade vi mormor som kommit med bussen. Vilmer i extas surrade konstant. Faktum är att han surrar fortfarade.... 

9 December - Julmarknad

Idag var det för första gången på länge fint väder med minusgrader. Det passade därför bra att åka till Gammlia och titta på Julmarknaden. Vilmer hoppades på att få träffa tomten men tyvärr så var han upptagen i fabriken så det blev inget samtal med högste "julchefen".



I övrigt så gör jag ständigt misslyckade försök att få till ett snyggt julkort på barnen. Det har gått "troll" i fotograferingen! Inga foton blir bra (kanske därför det blir så få blogganteckningar nu för tiden). Får man till ett hysat kort på en unge så ser den andra ut som en karaktär i Simsons eller något dylikt. Det var enklare när man hade ett barn att hålla koll på.

  

RSS 2.0